15 Adımda Teknik Seo Analizi Nasıl Yapılır?
Web sitelerinin dijital dünyada önemli bir yer edinebilmesi için çeşitli çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunlardan birisi de SEO Analizi çalışmalarıdır. İyi bir teknik Seo Analizi yaparak dijital dünyadan beklentilerinize daha hızlı şekilde ulaşma imkânı bulabilirsiniz. Teknik Seo Analizinde şu adımlar izlenebilir.
15 Adımda Teknik Seo Analizi Nasıl Yapılır? İşte Denetim Listesi…
-
Bulunabilirlik Denetimi
Web sayfanızın içeriğinde olan tüm sayfalar dâhil sitenizin sıralama sonuçlarına girip girmediğinden emin olmak için dizin kontrolü yapabilirsiniz. Dizin kontrolü için Google arama motorunun Site:siteadi.com internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Dizin kontrolündeki amaç web sayfanızın dizine girmemiş olan sayfası var ise onu tespit etmek dizine girmiş ise de olası hataları önlemek ve düzeltmektir. Aynı zamanda bulunabilirlik denetimini yine kendi web sayfanızı Google arama motorunda aratarak da dizine girip girmediğini öğrenebilirsiniz.
-
Tarama Bütçesi Analizi
Tarama bütçesi analizi, arama motoru botları dediğimiz botların web sayfanızda geçireceği süreyi belirlemeye yarar. Tarama bütçesi analizi algoritmaların web sayfanıza vermiş olduğu değere göre değişmekte ve size ayrılmış olan tarama bütçesini doğru değerlendiremediğiniz takdirde hem web sayfalarınızın sağlıklı bir şekilde taranması engeller hem de SEO‘nuzu tehlikeye atar. Bu sebeple Google Search sayfalarından tarama istatistiklerinizi kontrol etmeli ve bağlantısında sorun olan sayfalarınızı optimize etmelisiniz. Bu şekilde tarama bütçenizi de kontrollü bir şekilde harcamış olursunuz.
-
Site taraması
Tarama işlemini screaming forg aracı ile yapabilirsiniz. Öncelikle tarama yapacağınız programa karar verdikten sonra programı açarak tarama yapacağınız programın arama motor kısmına web sayfanızın domain yani web sitenizin alan adını yazıp aramayı başlatmalısınız. Arama yapılırken ilerleme çubuğunu takip etmeli ve ilerleme çubuğu bitene kadar beklemelisiniz.
-
Yönlendirme Bağlantılarının Düzeltilmesi
Yönlendirme bağlantıları, bir bağlantının başka bir bağlantıya yönlendirilmesidir biz buna yönlendirme zinciri diyoruz. Yönlendirme bağlantılarının düzeltilmemesi ise tarama bütçenizin boşa harcanmasına neden olur. Bu yönlendirme bağlantılarının düzenlemesini yaptığınızda Google botlar web sayfanızı hem verimli hale getirir hem de tarama bütçenizin boşa gitmesini engelleyerek SEO‘nuzu da kaliteli hale getirir.
Yönlendirme bağlantılarınızı kontrol edebilmeniz için site taraması yaptığınız programda yer alan filtre kısmında Redirection 3XX butonuna tıklamalısınız. Web sayfanızın yönlendirme bağlantıları mevcut ise öncelikle düzeltmeyi istediğiniz bağlantıya tıklayın ardından önünüze çıkan linke tıklayın ve karşınıza çıkan URL sayfasını kendi admin sayfanızda açın. Daha sonra karşınıza bir URL sayfası daha çıkacak ve bu sayfayı onun altında çıkacak olan diğer URL sayfası ile değiştirin. Bu şekilde yönlendirme bağlantınızı düzeltmiş olacaksınız.
-
Hata Veren Sayfaların Tespiti
Bazen girmiş olduğumuz web sayfalarında hata veriyor ve ekranda 40X yazısı çıkıyor. Bu durumla karşılaşmak bizim açımızdan kötü olabileceği gibi web sitesinin sahibi için de kötü bir durumdur. Bu gibi hataların takibi yapılmazsa web sitenizin çöpe gitme sebebi olabilir.
Ama artık Google Search hesabınız ile bunu tespit etmeniz oldukça kolay. Google Search hesabınıza giriş yaparak, çıkan tarama sayfasında tarama hataları sekmesi mevcuttur. Bu sayede web sayfanızın 40X hatası olup olmadığını tespit edebilirisiniz.
-
URL Kontrolü
URL kontrolü yani link kontrolüdür. Google’ın botları yönünden tam bir tarama yapılabilmesi için URL’lerinizin optimize edilmesi son derece önemlidir. Sayfa başlığınız ve URL’niz uzun olmamalıdır. URL bağlantınızın hem kısa hem de akılda kalacak şekilde olması web sayfanız için daha sağlıklıdır. Ayrıca web sayfanızın URL’sinde noktalama işaretleri kullanmanız web sayfanızın özelinde bazı sorunlara neden olabilir. İlla ki noktalama işareti kullanacaksanız kısa çizgi (-) kullanın. Kısa çizgi Google’ın arama motorlarında boşluk anlamına gelir. Aynı şekilde URL yabancı kökenli olduğundan ve Latin harflerinde ”ö, ğ, ç” gibi harfler olmadığından bu harfleri kesinlikle kullanmamalısınız.
Tüm bunlarda sonra URL’de hata tespiti nasıl yapılır bunun bilinmesi gerekir. Hatalı URL’yi bulmak için Google sayfamızın üst menüsünde yer alan URL’yi açıyoruz. Burada sol kısımda bir filtre kısmı yer alacaktır. Oradan Non ASCII Characters seçeneğini işaretleyerek ”ö, ğ, ç” gibi URL’mizde bulunmaması gereken dosya ve uzantılarını tespit ediyoruz. Şayet var ise bunları düzelttikten sonra uzun URL’lerimizi düzeltmek için yine filtre ile aynı yerde bulunan Over 155 Characters’ a tıklıyoruz ve bunların da düzeltmesini yapıyoruz.
-
Sayfa Başlıklarının Kontrolü
Sayfa başlıkları web sitemizin içeriğinin ne ile ilgili olduğu Google’a gönderir. Sayfa başlıklarınızın arama motorlarının sonuç kısmında gözükmesi ve kullanıcılar için etkili olması için aradıkları web sayfalarına tıklaması önemlidir. Bu nedenle sayfanızda ilgili başlıkların mevcut olup olmadığını tespit etmeli ve az önce de belirttiğimiz gibi karakter açısından fazla olanları düzeltmelisiniz.
Başlık düzeltmesinde Page Titles menüsündeki filtre kısmından ilk başta Missing araması yaparak ile title etiketi bulunmayan sayfaları tespit etmelisiniz. Aynı şekilde Over 60 Characters seçeneğine tıklayarak sonuç sayfasından taşan sayfaları tespit ederek bunları optimize etmelisiniz.
-
Meta Açıklamalarının Kontrolü
Meta açıklamaları, web sayfanızın içeriğini özet halinde Google’a gönderir. Doğru şekilde optimize etmiş iseniz meta açıklamaları ile arama motoru kullanıcılarını web sayfanıza çekebilirsiniz.
-
Meta Keywords Denetimi
Meta keywords denetimi ile gereksiz yükten kurtulabilirsiniz. Meta keyword denetimi yapmak için Meta keywords seçeneğini kullanabilirsiniz.
-
Heading Etiketlerinin Kontrolü
Heading etiketleri kullanıcıların dikkatini çekmek için kullanılan başlıklardır. Karakter uzunlukları 60’ın üstünde olmamasına özen göstermelisinizdir.
-
Görsel Kontrolü
Web sayfanızdaki görseller, sitelerinizde kullanılan ve aynı şekilde kullanıcılar için önemli olan dosyalardır. Görsellerin hem kaliteli hem de özgün olması sitenizin kullanılabilirliği açısından önem arz eder. Burada önemli olan görsellerin boyutları olup 100 KB ve üzeri olan görsellerin web sayfanızın hızını yavaşlatabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Görselleriniz Images sekmesinden bulup 100KB üstünde olan görselleri buradan düzeltebilirsiniz.
-
Zayıf İçerik Tespiti Yapma
Zayıf içerik dediğimiz şey kelime sayısı az olup, kullanıcısı olmayan içeriklerdir. Web sitenizde zayıf içerik varsa burada dikkat etmeniz gereken şey bunların web sayfanızda alt konularda yazılmış olmasıdır. Bunun yanında içeriklerinizde 300 kelime olmasına dikkat edin. İçerik kelime sayısı kontrolünü, üst menüde bulunan İnternal seçeneğine tıklayarak ya da sonuç sayfasını sağa kaydırarak Word Count seçeneği aracılığı ile yapabilirsiniz
-
SERP Snippet Denetimi Yapma
Sayfalarınızın Google arama sonuçlarında nasıl göründüğünü hızlı bir şekilde kontrol edebileceğiniz bir seçenektir.
-
Site Haritası Kontrolü Gerçekleştirme
Site haritaları, arama motorlarında ve aynı zamanda arama motoru kullanıcılarının site içerisinde rahat gezinmelerini sağlayan dosyalardır. Site haritaları HTML, XML olmak üzere ikiye ayrılır. HTML site haritaları ile XML site haritaları arasındaki fark ise HTML site haritalarının kullanıcılar için olmasıdır. XML site haritası ise arama motorları için oluşturulur. Web sayfanızda XML site haritasının var olup olmadığını Google tarayıcınıza siteadi.com/sitemap.xml yazarak ulaşabilirsiniz.
-
Site Hızı Analizi
Web sitenizin hızının çok önemli olduğunu oldukça vurguladık. Çünkü arama motoru kullanıcıları internet yavaşladığında bile sabırsızlanırken sizin web sitenize girdiğinde şayet sayfanızın açılma hızı yavaşsa kullanıcılar hemen geri dönüp başka bir web sitesini ziyaret edecektir. Bu size zarar olduğu gibi rakiplerinizi de mutlu edecektir. Bunun için hep söylediğimiz gibi belirli aralıklarla web sayfanızı optimize ederken gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. Özellikle de web sayfanızın hızı konusunda düzeltme yapacaksanız Google’ın PageSpeed Insights aracının kullanımı oldukça kolaydır. Google’ın hız testi aracı olan bu araçla sayfanızın hızını takip edebilir ve size neler yapabileceğiniz hakkında yol gösterir.