Aile Danışmanı Nasıl Olunur, Ne İş Yapabilir?
Aile Danışmanı Nasıl Olunur, Ne İş Yapar? Her zaman çok önemli bir yere sahip olan ve gerek duyulan Aile Danışmanı nasıl olunur, ne iş yapar soruları çok fazla merak edilmektedir.
Aile Danışmanı Nasıl Olunur? Aile Danışmanlığı Mesleği Nedir?
Aile danışmanı aile bireyleri arasında yer alan sorunların belirlenmesi be sorunlara en doğru çözümleri bularak bireylerin sorunları hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayan kişilere denilmektedir. Ev içinde meydana gelebilecek zihinsel ya da duygusal problemlerin aşılmasına yönelik danışmanlık veren kişilerdir.
Aile Danışmanı Olmak
Son zamanların en fazla tercih edilen mesleklerinden biri olan aile danışmanı hem duygusal bakımdan hem de daha fazla kazanç elde etmek isteyenler için son derece uygun olan bir meslek dalıdır. Psikoloji, sosyoloji, rehberlik, hemşirelik, çocuk gelişimi, psikolojik danışmanlık ve tıp gibi alanlarından en birinde 4 yıllık lisans programı bitirmiş kişilerin aile danışmanı olmaları mümkün olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK gibi üniversitelerden biri tarafından uygun görülen biçimde en az 300 saat teorik ve en az 30 saat bir süpervizör gözetiminde aile danışmanlığı eğitimi programlarını başarı içinde bitirdikten sonra sertifikalarını alarak mesleğin unvanına sahip olabilirler.
Aile danışmanı nasıl olmak sorularında merak edilen cevapları bulmak mümkün olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izinli özel kurumlardan verilen kurslar sonucunda aile danışmanlığı sertifikaları alınabilir. Özel danışmanlık şirketlerinin yüz yüze ya da uzaktan verdiği kursları başarı içinde tamamlayanlar bu sertifikaya sahip olmaları mümkün olmaktadır.
Aile Danışmanı Görevleri Nelerdir?
Ülkemizde hemen hemen aile içinde yer alan her bireyin görmesinin gerekli olduğu aile danışmanı görevleri bulunmaktadır. Aile danışmanı ne iş yapar sorusuna verilen cevaplar şunlardır;
- Terapi oturumlarında hangi konuların ele alınacağını belirlemek ve aile bireyleri ile görüşmek,
- Boşanma, ayrılık, çocuk yetiştirme, ev yönetimi ve finansal zorluklar gibi konularda danışan kişileri bilgilendirmek,
- Test, görüşme ve gözlem yolu ile aile üyeleri hakkında bilgi toplamak,
- Danışanları psikiyatri, ilaç ve adli yardım gerektiren durumlarda uzmana yönlendirmek,
- Aile bireylerinin sorunlarını yapıcı bir biçimde ele almak, beceri ve stratejiler geliştirmeye teşvik etmek görevleri arasındadır.