• Ana Sayfa
  • Bilim
  • Binanız zelzeleye sağlam mı? Kendiniz de test edebilirsiniz! İşte yolu

Binanız zelzeleye sağlam mı? Kendiniz de test edebilirsiniz! İşte yolu

 Binanız zelzeleye sağlam mı? Kendiniz de test edebilirsiniz! İşte yolu
Okunuyor Binanız zelzeleye sağlam mı? Kendiniz de test edebilirsiniz! İşte yolu

Coğrafi pozisyonu itibariyle zelzele jenerasyonu üzerinde yer alan Türkiye, 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki yıkıcı zelzele ile sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde 10 kent derinden etkilendi. Yaşanan büyük felaket ile birlikte bölgede yer alan vatandaşlar oturduğu binanın dayanıklılığını sorgulamaya başladı.

Vatandaşların, hasar tespit sorgulaması yaparak, meskenlerinin aldığı hasarın boyutunu öğrenebileceğini belirten Workindo Satış Yöneticisi Emrah Öztürk, “Hasar tespit, meydana gelen sarsıntı üzere afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından sarsıntının binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak kıymetlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması sürecidir. İki büyük sarsıntıda, 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak yahut ağır hasarlı tespiti yapıldı ve bu binaların acil yıkılması gerekiyor. Hasar tespitleri, bölgedeki tespitlerin tamamlanmasının akabinde vatandaşlar tarafından e-Devlet üzerinden görülebiliyor. Ayrıca Etraf ve Şehircilik Bakanlığı, zelzele sonrası hasar tespiti çalışmaları için online müracaat ve sonuç takip sistemini devreye aldı. İnternet üzerinden hasarlı binanıza ait resmi müracaatınızı, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz” dedi.

Binanız sarsıntıya güçlü mı? Kendiniz de test edebilirsiniz! İşte yöntemi

Depremde hasar alan binaların aldığı hasara nazaran derecelendiğini belirten Emrah Öztürk, bu dereceleri şöyle sıraladı:

Hasarsız Binalar

Afet nedeniyle rastgele bir hasar meydana gelmeyen binadır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Az Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Orta Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki yapı onarılmadan ya da güçlendirilmeden kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

Ağır Hasarlı Binalar

Afet nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

Acil Yıkılacak Binalar

Afet nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen yahut büsbütün yıkıldığı binalardır. Hiçbir formda kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

Kaynak: Teknolojioku

Yorum Yap
Giriş Yap