Bluetooth versiyonlarının tarihçesi

 Bluetooth versiyonlarının tarihçesi
Okunuyor Bluetooth versiyonlarının tarihçesi

Bluetooth, kablosuz aygıtlar ortasında data transferi yapmak için kullanılan bir teknolojidir. Birinci olarak 1994 yılında Ericsson tarafından geliştirilmeye başlanmış ve 1998 yılında Bluetooth Özel İlgi Kümesi (SIG) tarafından kabul edilmiştir. O vakitten beri, Bluetooth teknolojisi daima olarak geliştirilmiş ve farklı sürümleri yayınlanmıştır. İşte Bluetooth sürümlerinin tarihçesi!

Bluetooth versiyonlarının tarihçesi

Aşağıda, çeşitli Bluetooth sürümlerinin temel özellikleri bulunmaktadır. Bluetooth versiyonlarının tarihçesini sizler için listeledik.

Bluetooth 1.0 ve 1.0B (1999)

İlk Bluetooth özellikleri. BT’nin süratle taban kazanmasını engelleyen dağıtım problemleri vardı.

Bluetooth 1.1 (2001)

Güvenilirlik ve birlikte çalışabilirlik iyileştirmeleri; çoğunlukla geriye dönük uyumlu lakin %100 değil.

Bluetooth 1.2 (2003)

BT 1.2 (Temel Bilgi Hızı), yaygın olarak kullanılan birinci Bluetooth teknolojisiydi. Uyarlanabilir frekans atlama (AFH), Wi-Fi ve tıpkı frekanstaki başka teknolojilerle teşebbüsün önlenmesine yardımcı oldu. Eşleştirme suratı uygunlaştırıldı.

Bluetooth 2 (2004)

Bluetooth 2.0 + EDR (Geliştirilmiş Bilgi Hızı) markalı üç bitlik kodlama (bire karşı), bilgi suratını 1’den 3 Mbps’ye (pratikte 2.1 Mbps) yükseltti. Parazit idaresi uygunlaştırıldı ve daha az güç kullanıldı.

Bluetooth 2.1 (2007)

Eşleştirmeyi daha süratli ve daha inançlı hale getirmek için İnançlı Kolay Eşleştirme (SSP) eklendi. Şifreleme mecburî hale getirildi, güvenlik uygunlaştırıldı ve daha az güç kullanıldı.

Bluetooth 3 + HS (2009)

Bluetooth 3.0 + HS (Yüksek Hız) markalı, ilişkiyi Bluetooth üzerinden başlattı lakin dataları Wi-Fi üzerinden iletti.

Bluetooth 4 (2010)

“Bluetooth Smart” markalı, düşük güçlü Bluetooth Low Energy tanıtıldı. Bluetooth LE’ye bakın.

Bluetooth 4.1 (2013)

Daha verimli data alışverişi ve LTE frekanslarıyla daha düzgün bir ortada bulunma. BT 4.1, daha az manuel müdahale ile temasları sürdürür ve aygıtlar tıpkı anda hem istemci hem de merkez olabilir, bu da Bluetooth aygıtlarının birbirleriyle irtibat kurmasını sağlar. BT 4.1’den evvel, aygıtlar ya bilgisayarda yerleşik olarak ya da bağımsız bir dongle’da bulunan bir hub’a aktarılırdı.

Bluetooth 4.2 (2014)

Nesnelerin İnterneti (IoT) için tasarlanan BT 4.2, Bluetooth paketindeki yük boyutunu 10 kat artırdı ve yükü kıymetli ölçüde azaltarak 2,5 kat daha fazla data sağladı. Milyarlarca aygıtın eşsiz bir IP adresine sahip olmasını sağlayan IPv6’nın (6LoWPAN) düşük güçlü kablosuz şahsî alan ağı (WPAN) sürümü desteklenir. Ayrıyeten, perakende satış mağazalarının bir kullanıcının varlığını algılamasını önleyen işaret kapalılığını de takviyeler.

Bluetooth 5 (2016)

Daha uzun pil ömrüne sahip daha sağlam bir versiyon olan BT 5, dış yer iletim menzilini 50 metreden 200 metreye çıkardı. Bir temas kurmadan evvel daha fazla bilgi iletebildiği için pozisyon servisleri geliştirilmiştir. BT 5’i destekleyen birinci akıllı telefonlar Galaxy S8 ve iPhone 8 ve X idi.

Bluetooth 5.1 (2019)

Daha fazla anten, daha yüksek izleme doğruluğu sağlar ve genel öznitelik (GATT) profili önbelleğe alma, yine eğitim ihtiyaçlarıyla eşleştirmeyi daha süratli hale getirir.

Bluetooth 5.2 (2020)

LE güç denetimi (LEPC), eş aygıtlar tarafından talep edilebilecek ayarlanabilir güç sağlar. Gelişmiş öznitelik protokolü (EATT), LE istemcileri ve sunucuları ortasında paralel süreçlere imkan tanır.

Bluetooth 5.3 (2021)

Artımlı bir yükseltme olan Sürüm 5.3, daha fazla kararlılık, güvenlik ve verimlilik sağlar. Etraf üniteleri, merkezi bir aygıtla tercih edilen kanalları listeleyebilir. Evvelden, sadece merkezi aygıt kanalları ayarlayabilirdi.

Kaynak: Teknolojioku

Yorum Yap
Giriş Yap