Google Bizi Dinliyor Mu? İşte Tespitler…
Google bizi dinliyor mu? Android işletim sistemini kullanan bütün telefonlarda zorunlu olan Google’dan, kullandığımız Facebook, Whatsapp sosyal medya uygulamalarında hatta uygulama açık değilken bile dinleniyoruz. Buna bazen bilinçsizce, bazense mecbur kalarak izin veriyoruz. Android yazılımı Google’ın ve de siz o işletim sistemini kullandığınızda kendi sistemine mecbur ediyor. Kullandığımız akıllı telefonlardaki uygulamalar Facebook, Twitter, Google, iTunes, Instagram, Whatsapp vb. hepsi hayatımızın tam merkezinde. Ve bizi, hareketlerimizi hem sesli hem de görüntülü olarak ‘kendi elimizle’ verdiğimiz izinlerle izliyor, dinliyor hatta yönlendiriyorlar.
Başlık yeterince dikkat çekici değil mi?
Aslında Hepimizin anlık şaşkınlıklar yaşadığı ve maalesef ki ‘yeni farkedilen’ bir durum;
Ortamda konuştuğumuz konu üzerine akıllı telefonda reklam çıkması. Google’da, Facebook’da, Instagram’da her yerde…
Google Bizi Dinliyor mu? Nasıl Engelleyebiliriz?
Görseldeki ‘Google Play Store Başlangıç Kiti’ diye geçiyor ve bu uygulamalar tüm izinlere sahip.
Bunun testini yapmak da gayet basit. Hiç kimsenin olmadığı (yani ses olmayan) bir odada alakasız konular üzerine sesli şekilde konuşun. İnternetiniz açık olsun ve ‘ayakkabı almak istiyorum, çerçeve nereden bulabilirim, yeni gözlük alacağım’ vb. şeyleri yüksek sesle söyleyin. Sonra facebook, instagram, twitter vs. uygulamaları açın. Belki o anda olmasa bile -ki oluyor- dakikalar içinde söylediklerinizle ilgili reklamları karşınızda görmeye başlayacaksınız. Bunu telefonda verdiğimiz “mikrofon” izinleri üzerinden yapıyorlar. Veya bir arkadaşınıza “Büyükada’da en iyi otel hangisi?”, “Uçak biletini nereden alayım?” gibi SMS gönderin. Yine aynı durumla karşılacak ve reklam göreceksiniz. Ve yine bu izinleri kendi elimizle veriyoruz. Peki bu izinleri kapatmak mümkün mü?
Fakat çözümsüz.. Gelişen teknoloji, bilişim dünyası, yapay zeka vs. ile artık (bence) durdurmak mümkün değil. Aksine daha çok bulaşacağız. Verilerimiz, hareketlerimiz, konuşmalarımız, kelimelerimiz, söylediklerimiz hatta fikir sahip olmak için araştırdıklarımız… Hepsi birer reklam malzemesi, hepimiz birer reklam panosuyuz ve Bu bilgilerin çoğunu kendimiz bilerek ve isteyerek ilgili yerlere veriyoruz. Ben vermedim demeyin gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Uygulama yüklerken neye izin verdiğinize daha dikkatli bakın. Facebook Messenger indirip kullanırken telefon rehberime erişim izni ver dedikten sonra “e bunlar benim rehberime nasıl ulaştı? kesin heklendim” gibi bahaneler üretmeyin. Tabi bir de bunun yapılan “yanlışlıklar” kısmı var. Toplanan tüm bu bilgilerin dağıtılmayacağı, 3. kişiler ile paylaşılmayacağı konusunda bir yazı kesinlikle bulunuyor.
SON SÖZ : Biraz ayarlar sekmesine, güvenlik gizlilik sekmesine girmeyi öğrenin. Bazı bilgileri vermemeyi seçebileceğinizi, bazı verileri saklayabileceğinizi unutmayın. (“Bazı” verileri…)
Oyle zaten, okumadan gectiginiz sozlesmede tek tek anlatiyorlar. Veriler iyi para ediyor.
kesinlikle 🙂
İnsanlar teknolojinin karşısın da Şaşkınlar
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli