Tor Browser Nedir? Nasıl Kullanılır? İşte İpuçları…
Tor Browser Nedir? Nasıl Kullanılır? Tor, gizliliğinizi korumak için kullanılan çoklu şifreleme katmanlarına atıf yapan “The Onion Router”ın kısaltmasıdır. Eğer bu yazıyı okuyorsanız , Tor’u duymuşsunuzdur ve kullanıp kullanmamız gerektiğini merak ediyorsunuzdur. O halde temel konularla başlayalım;
Tor Browser Nedir? Nasıl Kullanılır? Çalışma Yapısı
Tor’un temel işlevi internetteki ayak izinizi gizlemektir, böylece internette anonim olarak gezinmenize ve indirme yapmanıza olanak tanır. Açık konuşalım, Tor bir VPN ya da dahili bir VPN’e sahip olan bir tarayıcı değildir. Hem Tor hem de VPN, internette gizli bir şekilde tarama yapmanıza izin verirken, aslında çok farklı teknolojilerdir.
TOR, 2002 yılında ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı tarafından hayata geçirilen bir aktarım güvenliği projesi. Uluslararası sularda seyreden gemilerdeki internet trafiğinin izlenmesine mani olmak için farklı katmanlar üzerinden şifrelenerek aktarılması esasına dayanıyor.
Hemen hemen hepimizin bildiği gibi normal şartlar altında bir web adresinde .com, .net, .org gibi uzantıları görmeye alışkınızdır. Bu adreslere denk düşen IP adresleri DNS yani isim sunucuları tarafından çözümlenir ve paket ilgili sunucuya ulaştırılırken; TOR network’ü TOR Service olarak bilinen kendi isim uzayına da sahiptir. Yani .onion uzantısı ile bu paralel evrende var olan web sitelerine sadece TOR network’ü üzerinden ulaşabilir, hizmet sağlayan ve erişen kimselerin IP adresleri gizlidir.
Deep Web ve Tor ağı üzerinde yapılan alışverişlerde Bitcoin kullanılıyor. 2013 tarihi itibariyle Tor ağını 4 milyon kişi kullanmaktadır. Tor ağını kullananların büyük kısmı, internet erişiminin engellediği ülkelerde yaşamaktadırlar.
Aşağıdaki adımlar, Ahmet’in bilgisayarının Merve’nin sunucusu ile iletişim kurmak için Tor Tarayıcı kullandığı zaman Tor ağının nasıl çalıştığını göstermektedir:
Adım 1: Ahmet’in Tor Tarayıcısı, Tor dizin sunucusundan(Ayşe) Tor röleleri[1] listesini alır.
Adım 2: Ahmet’in Tor Tarayıcısı, Tor ağından hedef sunucuya (Merve) rastgele bir yol seçer. Tor ağındaki tüm bağlantılar şifrelenmiştir (yeşil [3]). Bu örnekte, son bağlantı şifrelenmemiştir (kırmızı [2]) çünkü Merve’nin sunucusuna erişmek için HTTP kullanmaktadır. Ancak Ahmet bir web sitesini SSL/TLS yani HTTPS üzerinden ziyaret ediyorsa son bağlantı da şifrelenmiş olurdu.
Adım 3: Eğer daha sonra Ahmet başka bir sunucuyu (Mustafa) ziyaret ederse, Ahmet’in Tor Tarayıcısı bu defa farklı, rastgele bir yol seçer.
Tor Browser %100 Koruma Sağlar Mı?
Bu soru en çok tartışılan konulardan biridir. Teknik olarak düşünüldüğü zaman %100 koruma sağlandığı söylenemez.
Fakat çeşitli blog ve alışveriş sitelerini kullanırken siber güvenlik sağlamak amacıyla kullanılabilir. Derinlemesine bir network takibi yapıldığında, network izleri dijital ortamda yakalanabilir. Tor sadece farklı serverlara şifreli bağlantı sağlayarak internette gezinirken görünmenizi zorlaştırır ve size güvende olduğunuz hissi verir.
Tor Browser Nasıl İndirebilirim?
Tor Browser maalesef ki ülkemizde yasaklandı ancak vpn veya dns kullanarak indirmeniz mümkün, Tor Browser’ı kendi sitesinden indirebileceğiniz gibi, Mozilla Firefox’a eklenti şeklinde de kullanabilirsiniz.
Tor indirme linki : BURADAN