Ada Lovelace Kimdir? Ada Lovelace’in Bilgisayar Çalışmaları. Şimdi İnceleyin…
Ada Lovelace kimdir, gelin hep beraber inceleyelim..
Peki ya Dünyanın ilk “kadın” bilgisayar programcısı olduğunu söylesek?
Hepimizin de bildiği gibi bilgisayar ve teknoloji alanında sıklıkla duyduğumuz isimler genellikle erkek isimleridir.
Augusta Ada King, Lovelace Kontesi, Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazardır. Esas olarak Charles Babbage’in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir.
Ada Lovelace Hayatı
Ada Lovelace, 1815 yılında İngiltere’de soylu bir aileye tek çocuk olarak doğar. Henüz birkaç haftalıkken annesi ile babası ayrılır ve babası onları terk eder. Ada Lovelace babasını bir daha hiç görmez. Ada, 1800’lerin ortası için alışılmadık bir eğitim hayatına sahip olur: annesi, kızının bilim ve matematik dersleri almasını zorunlu kılar ve bu alanlarda özel hocalar tutar, -ki bu durum o dönemde hemen hemen hiçbir kadının ve kız çocuğunun hayal bile edemeyeceği bir imkandır. Küçük Ada’nın da dile ve sayılara yeteneği olduğu ortaya çıkınca dönemin en meşhur matematikçi ve astronomlarından ders alır.
17 yaşında Charles Babbage adlı matematikçi ve mucitle tanışır; bu tanışma belki de O’nun hayatındaki en önemli dönüm noktası olur. Ada’nın mentörü olan Babbage, Ada’yı University of London’da profesör olan Augustus de Morgan ile tanıştırır ve Ada, de Morgan’dan ileri matematik dersleri almaya başlar. böylelikle matematik ve bilime olan merakı başlamış olur..
Ada Lovelace’in İlk Bilgisayar Programı
1842’de Babbage, Turin Üniversitesi’nde Analitik Motoru üzerine bir konuşma yapması için davet edildi. Genç İtalyan mühendis Luigi Menabrea ve geleceğin İtalya Başbakanı, Babbage’ın konuşmasından övgüyle söz etti Fransa’da ve ardından bu Bibliothèque universelle de Genève’da Ocak 1842’de yayınlandı. Babbage’ın arkadaşı Charles Wheatstone, Ada’dan Menabrea’nın yazısını ingilizceye çevirmesini istedi. Ada, yazıya kendi notlarını da ekleyerek çevirdi. Babbage’ın da tavsiyelerinin yardımıyla, Ada bunu yaparak yılını daha iyi geçirdi. Menabrea’nın yazısından daha kapsamlı olan bu notlar sonradan Taylor’ın “Bilimsel İnceleme Yazıları”nda AAL kısaltması altında yayınlandı. 1953’te ölümünden bir asır sonra, Babbage’ın Analitik Motor’u üzerine notları tekrar yayımlandı. Motor şu an İlk dönem bilgisayar modeli, Ada’nın notları da bilgisayar ve yazılım tanımlaması olarak kabul ediliyor.
Ada’nın notları A’dan G’ye kadar alfabetik olarak sıralandı. G notunda, Ada, Bernoulli sayılarını hesaplamak için Analitik Motor’un algoritmasını tanımlıyor. Bu, bilgisayara uygulanması için uyarlanmış ilk algoritma olarak düşünülüyor. Bu yüzden de Ada ilk bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor. Ne yazık ki motor hiçbir zaman tamamlanamadığı için Ada’nın kodu da hiçbir zaman test edilemedi.
Ada lovelace’ın, makalenin üç katı uzunluğundaki kendi notları ile birlikte çevirisine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
http://www.fourmilab.ch/babbage/sketch.html
Ada Lovelace, Difference Machine’e de Hayat Vermiştir
Bugünkü kullandığımız bilgisayarlardan oldukça uzak bir yapıda olsa da, 1800’lü yıllarda Charles Babbage “Difference Machine” adlı bir ilkel bilgisayar üzerinde çalışmaktaydı. Metinleri, müziği ve resimleri dijital ortama aktarma amacıyla üzerinde çalışılan bu bilgisayar, Ada Lovelace tarafından oluşturulan bir hesaplama sistemi, yani algoritma sayesinde hayat kazanmıştır. Bu algoritma sayesinde Ada Lovelace, bilgisayar programcılığının mucidi olarak anılmaktadır.
Lovelace’ın Geride Bıraktıkları
- ABD Savunma Bakanlığı yararına yaratılmış bilgisayar diline onun ismi verilmiştir.
- 1998 den beri, İngiliz Bilgisayar Topluluğu Ada Lovelace adında bir madalya ödülü vermektedir.
- 2008’de bilgisayar bilimindeki kadın öğrenciler için onun adında yıllık bir yarışma başlatmıştır.
- İngiltere’de üniversite öğrencileri için verilen yıllık konferans BCS Women Lovelace Colloquium adını Ada Lovelace’dan almıştır.
Şu an dünyada binlerce kadın programcı ve yazılımcı varsa bunun en büyük nedenlerinden biri de Ada Lovelace’dir.
Sizi Zoe Philpott un TEDx Konuşması ile yanlız bırakıyoruz, Sağlıcakla kalın..
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli