• Ana Sayfa
  • Bilim
  • NASA ’dan bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında yaşam olabilir

NASA ’dan bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında yaşam olabilir

Yapılan yeni bir araştırmada NASA’dan bilim insanları, Mars’ın yer altının radyasyondan kaynaklanan kimyasal aktivitelerden dolayı mikrobiyal yaşam ekosistemi barındırabileceğini belirtti.
 NASA ’dan bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında yaşam olabilir
Okunuyor NASA ’dan bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında yaşam olabilir

Astrobiology dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre Mars’ın yüzeyi yaşanılmaz olarak görülse de yüzeyin altındaki ortam, Dünya’daki yeraltı mikroplarının yaşamasını destekleyen koşullara benzer bir duruma sahip olabilir.

Araştırmanın baş yazarı ve NASA Jet Propulsion Laboratuvarı gezegen bilimcisi Jesse Tarnas, Scientific American’a verdiği bir demeçte, “Mars’ta yaşam olma ihtimaline sahip en iyi ortam yer altıdır” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, yer altındaki radyoaktif bileşiklerin, hidrojen ve sülfat gibi yaşamı oluşturabilecek olan bileşikleri üretmek için su moleküllerini parçalamasının Dünya ile paralellik gösterdiğini ortaya çıkardı.

 

Mars, tarihin bir kısmında yaşama sahip olmuş olabilir

Uzmanlar, bu olayın Dünya’daki yeraltı mikroplarını milyonlarca yıldır beslediğini, Mars’tan gelen verilere göre de aynı olayın Kızıl Gezegen’de de olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Gezegende şu an radyoaktivite ile beslenen mikroplar olmasa bile tarihin bir kısmında olmuş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Araştırmacılara göre tahminlerinin gerçek olma ihtimalinin güçlenmesi için Mars’ın yeraltı suyunun olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Eğer yüzeyin çatlaklarında ve gözeneklerinde su varsa mikropların yaşamış olma teorisi desteklenebilir. Rutgers Üniversitesi’nden Lujendra Ojha bunu büyük bir “eğer” olarak nitelendiriyor.

Ojha da Scientific American’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Yeraltı suyunun olduğu yerde yaşam olma ihtimali vardır.”

Bu merak uyandıran yeni araştırma her ne kadar spekülatif olsa da NASA ve diğer uzay ajanslarına Kızıl Gezegen’de yapılan yaşam arayışında nerelere bakmaları gerektiğine dair yeni fikirler sağlayabilir.

kaynak:.donanimhaber.com

Yorum Yap
Giriş Yap