Makula deliği, göz tabakasını oluşturan bölgenin merkez noktası olan makula da oluşan deliktir. Odak gerektiren görme işleminin gerçekleştiği makula da oluşan delik görmede azalma, düz çizgileri eğri görme ve çarpık görmeye neden olmaktadır. Genellikle ileri yaşta görülmektedir ve ameliyat ile tedavi edilmektedir.
Makula Deliği Nedir?
Retina gözün sinir tabakasını oluşturmaktadır. Makula (sarı nokta) retinanın merkezinde yer almaktadır. makula bölgesinde ayrıntılı görüş gerçekleşmektedir. Araba kullanmak, okumak, televizyon seyretmek gibi pek çok işlev bu bölgede gerçekleşmektedir. Bu bölgede çeşitli nedenler ile delik gelişmekte ve görme işlemi bozulmaktadır.
Makula deliği kısaca görme merkezinin ortasında oluşan delinme olarak ifade edilmektedir. Makula deliği, yaşlanmaya bağlı olarak gözün içerisinde yer alan vitreusun değişikliğe uğraması ve bu neden ile gözde çekintiler oluşması sonucunda meydana gelmektedir.
Makula Deliği Kimlerde Görülür?
Genellikle makula deliği yaşa bağlı olarak gelişmektedir. Ağırlıklı olarak kadınlarda görülmektedir. 50 yaş üzeri yetişkinler risk grubunu oluşturmaktadır. Yaşana göz travmalarıda yaşa bağlı olmaksızın makula deliğine neden olabilmektedir.
Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?
Makula Deliğinin belirtileri başlıca şu şekildedir;
- Görüş kabiliyetinde azalma.
- Cisimleri eğri bir şekilde görme.
Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konulur?
Makula deliğinin tanısı uzman hekim tarafından yapılan muayene neticesinde konulmaktadır. Tanı göz tomografisi ile desteklenmektedir.
Makula Deliğinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Makula deliği tedavisi için uygulanan tek yöntemdir.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Sarı nokta hastalığı, gözün merkezi olan ve net görüş elde edilmesini sağlayan bölgeyi oluşturan hücrelerin ölmesi ile oluşmaktadır. Görme kalitesini etkileyen bu hastalık ilerlediği takdirde görme kaybına neden olabilmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?
Altmış yaş üstü bireyler sarı nokta hastalığının sıklıkla görüldüğü grubu oluşturmaktadır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde, obezite sorunu yaşayan kişilerde, kalp damar rahatsızlığı olan kişilerde ve yüksek ışıklı ortamlarda çalışan kişilerde de görülebilmektedir.
Sarı Nokta Hatalığının Farklı Tipleri Var mıdır?
Sarı nokta hastalığı, iki farklı tipte incelenmektedir. Bunlar;
- Kuru tip sarı nokta hastalığı.
- Yaş tip sarı nokta hastalığı.
Şeklindedir.
Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sarı nokta hastalığının en yaygın belirtisi düz çizgilerde görülen eğiriliktir. Bunun yanı sıra odak noktasının görülememesi, artan ışık ihtiyacı ve bulanık görme gibi sorunlar belirtiler arasında yer almaktadır.
Sarı Nokta Hastalığının Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?
Göz muayenesi ile sarı nokta hastalığı teşhisi konulmakta ve göz anjiyosu, retina tomografisi ve ilaçsız göz anjiyosu gibi tetkikler ile yanı desteklenmektedir.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Katarakt hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Tek çözümü katarakt ameliyatı işlemidir. Ameliyat ağrısızdır. Dikiş kullanılmamaktadır. 15 ya da 20 dakika kadar sürmektedir. Göze yapay bir lens yerleştirme işlemidir ve bu lens ömür boyu kalıcıdır.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?
Katarakt ameliyatı, katarakt tanısı konulduğu an itibari ile geciktirmeden yapılmalıdır. Katarakt ilerledikçe görme kalitesi düşmektedir.
Katarakt ameliyatını katarakt tanısı konan herkes olmalıdır. Bulanık görme, ışık kaynağı etrafında haleler görme, çift görme, gece araç kullanımında sıkıntı yaşama ve gündelik hayatın olumsuz etkilenmeye başlanması noktasında uzman bir helimden yardım alınmalıdır.
Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?
Katarakt yaşlanmaya bağlı olarak ve pek çok neden ile gerçekleşebilmektedir. Göz merceğini oluşturan çeşitli potenlerin yapısının değişmesi ya da burada yer alan proteinlerin parçalanması neticesinde oluşmaktadır.
Katarakt belirtileri oldukça farklı olabilmektedir. Net görememe, renklerin canlı bir şekilde görülmemesi, ışık hassasiyeti oluşması, derinlik kaybı etmenler katarakt belirtileri arasında yer almaktadır.
Katarakt Türleri Nelerdir?
Katarakt türleri arasında en çok görülen yaşlanma kataraktıdır. Ayrıca travma ve çeşitli hastalıklar nedeni ile oluşan katarakt türleri de bulunmaktadır. Bir başka katarakt türü ise doğumsal olandır ve tüm katarakt türleri katarakt ameliyatı ile tedavi edilmektedir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli