NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü ile birlikte inşa edilmiş bir Dünya haritalama uydusu olan NISAR’ı (NASA-ISRO SAR) tartışmak için bugün 17:00’de bir soru-cevap oturumu düzenliyor. Uydu Hindistan’dan 2024’ün başlarına kadar fırlatılmayacak ve lakin fırlatıldıktan sonra üç yıl boyunca çalışması planlanıyor. Uydu Dünya’yı anlamaya ve doğal afetlerle başa çıkmaya yardımcı olabilecek çığır açan teknoloji içeriyor.
NISAR, ikili frekansları (L ve S mikrodalga bantları) kullanan birinci radar görüntüleme uydusu. Bu, Dünya’nın kabuğunu istisnai bir detay seviyesinde sistematik olarak haritalamasına müsaade verecek. Uydu 1 cm’nin altındaki değişiklikleri dahi algılayabiliyor. Bu, NISAR’ın sarsıntıların, tsunamilerin ve öbür felaketlerin ince nüanslarını bile gözlemlemesini sağlayacak. Ayrıyeten yer kabuğunun evrimi, ekosistem bozulmaları ve buz katmanının çökmesi üzere uzun vadeli süreçlerin izlenmesine yardımcı olacak.
NASA Dünya kabuğunu haritalamak için uydularını kullanacak
Verilere erişim de değerli bir rol oynayacak. NISAR, her 12 günde bir dünya çapında bir kapsamla, vakte dayalı imgeleri pratik hale getirecek. Misyon grubu, bilgileri bir ila iki gün içinde halka hazır hale getirmeyi umuyor, fakat acil bir durumda bu bilgileri saatler içinde de teslim edebilecek. Bilgileri ayrıştırmak isteyen herkes de bundan yararlanabilecek.
Tahmini 1,5 milyar dolarlık fiyatıyla NISAR’ın bugüne kadarki en değerli Dünya görüntüleme uydusu olması bekleniyor. Yeniden de bu bedelli bir yatırım. Uydunun bilgileri, hükümetlerin doğal afetlere reaksiyon vermesine ve bunlara hazırlık yapmasına yardımcı olabilir ve insanlığın iklim değişikliği ve besin güvenliğine yönelik tehditler hakkındaki anlayışını geliştirebilir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli