Aviyonik Teknisyeni, Nasıl Olunur? Ne İş Yapabilir?
Aviyonik Teknisyeni, Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Ülkemizin havacılık sistemleri son zamanlarda gelişti ve buna bağlı olarak da gençlerimizin tercih edeceği mesleklerde artmaya başladı. Bu mesleklerden birisi olan Aviyonik Teknisyenliği de gençlerimizin tercih etme taraftarı olduğu mesleklerden birisidir.
Biz bu yazımızda sizlere Aviyonik teknisyenliği nedir? Aviyonik teknisyeni ne iş yapar detaylarıyla anlatmaya çalışcağız.
Aviyonik Teknisyenleri Nasıl Olunur? Aviyonik Teknisyenliği Nasıl Bir Meslektir?
Birçoğumuz Aviyonik Teknisyeni ne iş yapar? Sorusunu sormaktayız bunun için öncelikle bu mesleğin tanımını çok iyi bilmemiz gerekir. Aviyonik kelimesi İngilizce havacılık kökenli bir kelime olan aviation kelimesinden dilimize geçmiştir. Uçak veya diğer hava yolu taşıtlarının navigasyon, radyo ve füze kontrol sistemlerini tamir etmek veya aviyonik adı verilen hava sistemlerini kurmaya verilen isimdir.
Aviyonik Teknisyenlerinin Sorumlulukları Nelerdir?
Bu tanımdan sonra Aviyonik Teknisyeninin sorumluklarını da bilmekte fayda var; uçuş öncesi radar sistemi uçuş ekipmanları gibi hava taşıtı sistemlerini kontrol ederler, elektronik sistemlerin uçuş etkisini test etmek için elektronik sistemler kurarlar, elektrikli uçak mekanizmalarını monte ederler, arıza ve uçuş da görülen problemleri test etmek amaçlı test cihazı kurarlar, aşınmış- arızalanmış ve parçalanmış mekanizmaları çıkarıp yerine yenisini takarlar, bakım ve onarım çalışmalarının kayıtlarını tutarlar.
Aviyonik Teknisyenliği havayolu araçları için önemli bir meslek grubu olup eksikliğinde sonucu ölümle sonuçlanan uçak kazalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle eksikliği çabucak hissedilir. Bundan dolayı da başta ülkemiz de olmak üzere diğer ülkelerde bu mesleğe önem vermektedir. Bunun dışında özel ya da kurumsal birçok havayolu şirketi de bu mesleğe ihtiyaç duyulan alanlar yaratmaktadır. Bu da akıllara Aviyonik Teknisyeni nasıl olunur? Sorusunu getirmektedir.
Aviyonik Teknisyeni Nasıl Olunur?
Aviyonik Teknisyeni olmak için lisan eğitimi veren Havacılık Elektrik ve Elektroniği veya iki yıllık bölümlerin bulunduğu Sivil Havacılık Yüksekokulundan mezun olmak gerekir. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra bu mesleği aktif olarak icra etmek isteyen kişiler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce verilen B2 (Aviyonik) sertifikasına sahip olmaları gerekir.
Aviyonik Teknisyeni iş alanları nedir? Sorusunu da cevaplamak gerekirse. Uçakların bakım onarımını yapan departmanların yanı sıra teknisyenlik gerektiren, teknikerlik gerektiren, AR-GE çalışması gerektiren ve teknik bilgiler gerektiren tüm iş alanlarında aktif olarak görev yapmaktadır. Bu da demek oluyor ki Aviyonik Bakım Teknisyeninin iş alanları epey geniştir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli