Yıldız sistemi LEDA 2046648, Herkül takımyıldızında bizimkinden bir milyar ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve binlerce galaksi, trilyonlarca yıldız ve sayısız gezegen içeriyor.
ESA, fotoğrafı 31 Ocak’ta yayınladı (bu hafta The NY Times tarafından tekrar gündeme getirildi). Uzay ajansı, bunu “teleskobun bilimsel operasyonlar için hazırlanırken yeteneklerini doğrulamak” için sırf bir kalibrasyon manzarası olarak tanımlıyor. ESA gökbilimcileri, 22 Mayıs 2022’de Webb teleskopunun Near InfraRed Camera (NIRCam) ile fotoğrafını çekti.
James Webb teleskobu bir milyar ışıkyılı uzaklıkta, Samanyolu gibisi bir galaksi görüntüledi
Bu ultra güçlü kamera, en uzaktaki ışığın ürettiği daha uzun kızılötesi dalga uzunluklarını dahi algılayabiliyor. Kırmızıya kayma, ışığın dalga uzunluğunun bizden uzaklaştıkça uzamasını ve beklenenden daha kırmızı görünene kadar artmasını tanımlıyor. Kozmosun genişlemesi nedeniyle oluşur: LEDA 2046648 üzere uzak sistemler Dünya’dan daha da uzağa hareket etmeye devam eder.
LEDA 2046648’i çevreleyen görünür lekelerin birden fazla tıpkı vakitte galaksiler, fakat birkaç yıldız kırınım artış modelleriyle ayırt edilebiliyor. İmajdaki kimi objeler Büyük Patlama’dan 300 milyon yıl sonrasına kadar eski olabilir.
Elbette, bir milyar ışıkyılı uzaklıktaki rastgele bir şeyin imajı, galaksinin ışığını bir milyar yıl öncesinden gördüğümüz manasına gelir. Bu nedenle gökbilimciler, Büyük Patlama’dan sonra ağırlaşan yıldız cinslerini ve birçok gökadanın merkezinde muhteşem kütleli karadeliklerin nasıl son bulduğunu netleştirmeye yardımcı olmak için bunun üzere erken periyot gökadalarını (ve hatta daha eskilerini) incelemeye istekli.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli