Reuters’in haberine nazaran bu, şirketin birinci gezegenler ortası NASA mukavelesi. Misyon, Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers yahut ESCAPADE olarak isimlendiriliyor ve ikiz uzay aracı kullanarak gezegenin manyetosferini incelemek için tasarlandı. NASA, vazife için 2024’ün sonlarında bir lansman hedefliyor, bu da New Glenn’i hareket halinde görmek için çok uzun mühlet beklememiz gerekmeyeceği manasına geliyor.
Yeni Glenn aracı, şirketin SpaceX’in Falcon Heavy ve başka şirketlerin ağır kaldırma araçlarına verdiği bir karşılı olarak tasarlandı. Blue Origin başlangıçta birinci lansman için 2020’yi hedeflemişti lakin aktiflik daima olarak ileri alınarak 2021’e ve akabinde 2022’ye ertelendi. Geçen yıl mart ayının sonunda, Blue Origin’in New Glenn’den Sorumlu Kıdemli Lider Yardımcısı Jarrett Jones, aracın lansmanının 2022’de de yapılamayacağını açıklamıştı.
NASA Mars’a yapılacak bilim misyonu için tercihini yaptı!
NASA, Blue Origin’e, ABD’de ticari fırlatma hizmetlerinin büyümesini desteklemek için tasarlanan Venture-Class Dedicated and Rideshare (VADR) programı kapsamında ESCAPADE mukavelesini verdi. Ajans bilhassa daha yüksek riski tolere edebilen “küçük uydular ve D Sınıfı yükler” için program iştirakçilerinin fırlatma araçlarını kullanmayı planlıyor. Öteki bir deyişle, VADR kontratları daha düşük maliyetli vazifeler için kullanılacak. NASA, New Glenn’in seçilmesiyle ilgili duyurusunda, “Bu epeyce esnek kontratlar daha düşük seviyede misyon garantisi ve roket fırlatmaları için ticari en âlâ uygulamaları kullanarak, daha düşük fırlatma maliyetleri aracılığıyla uzaya erişimin kolaylaşmasına yardımcı oluyor” dedi.
ESCAPADE misyonu, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundaki Space Launch Complex-36’dan fırlatılacak. Misyonun kızıl gezegene ulaşması yaklaşık 11 ay sürecek. Bundan sonra, ikiz uzay aracının Mars manyetosferi hakkında bilgi toplamak için ülkü olan yörüngeye ulaşması birkaç ay daha alacak. Sağlayacağı bilgiler, bilim adamlarının uzay hava durumunu daha uygun anlamalarına yardımcı olacak, böylelikle uzayda devam eden keşiflerimizde astronotları ve uyduları daha âlâ korumak için tedbirler alınabilecek.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli